fbpx
0800 330 777
Безкоштовно по Україні

Що робити якщо потрібні гроші на розвиток бізнесу?

Назад

Де взяти гроші на розвиток бізнесу. 4 варіанти додаткового фінансування

Фінансова нестабільність в країні все частіше примушує власників малого та середнього бізнесу звертатися за фінансовою допомогою.  За останні кілька років, в зв’язку з військовою і політичною ситуацією значно підвищився ризик банкрутства приватних підприємств.

Що робити, якщо потрібні гроші на розвиток бізнесу

Щоб залишитися на плаву і пережити складний період, підприємці шукають різні джерела додаткового фінансування.  За результатами проведених опитувань, ми підібрали найпопулярніші джерела, де можна взяти гроші на розвиток бізнесу.

Коли виникає питання про те де взяти гроші, першою думкою є звернення в банк.

Отримати кредит в Банку України

Сьогодні отримати кредит в банку є досить складним завданням.  А іноді і нездійсненним.  Кожен банк з великою обережністю ставиться до кредитування малого і середнього бізнесу.  Причини очевидні – фінансова нестабільність в країні не гарантує успішність розвитку підприємства.

Банки добре прораховують власні ризики і компенсують їх жорсткими вимогами до позичальників і підвищеною відсотковою ставкою.  Тому при створенні бізнесу, підприємець змушений погоджуватися на складні умови, що значно гальмує зростання власної справи.

Для схвалення кредиту недостатньо бути просто хорошою людиною.  Є ряд обов’язкових умов без яких неможливо отримати потрібну суму.  Серед них:

І це ще не повний список необхідних умов і факторів, на які звертає увагу банк перш ніж видати кредит.

Взяти гроші у друзів або родичів

Позичити гроші у родичів або друзів є найбільш економічно вигідним рішенням.  В такому випадку Ви істотно економите свій час, а також не потрібно платити відсотки за послуги.  Але палиця завжди має два кінці.

З іншого боку не у кожного є родич, який так просто займе велику суму грошей.  Особливо це стосується випадку, коли Ви робите тільки перші кроки в підприємницькій справі.

До того ж, займаючи в борг можна втратити щось більш цінне ніж просто гроші, а саме – довіру.  Існує в народі прислів’я, яке говорить – “Якщо хочеш втратити друга – позич йому грошей”.

Крім довіри на кону стоїть ще репутація і повагу до Вас.  Адже їх так легко втратити і дуже важко відновити.

Бізнес ангели

А зараз мова піде про створення бізнесу або самих ранніх його стадіях.  Адже бувають моменти, коли прямо в руки “звалюється” ідея, яку не можна не використовувати.

Бізнес ангели – це тип інвесторів, які вкладають власні гроші в стартапи, покладаючись на їх стрімке зростання.  На відміну від банків, натомість вони попросять частку акцій в компанії і, можливо, повернення вкладень.

Більшість з них охоче вкладає не тільки свої гроші.  Вони повністю зацікавлені в розвитку стартапу, тому надають також свій досвід, зв’язки і всілякі ресурси для зростання підприємства.

Такий вид діяльності пов’язаний з високим рівнем інвестиційного ризику.  Звичайно, не кожен стартап “вистрілює”, але існує думка, що якщо хоч 1 з 10 покаже потрібний результат – він покриє витрати дев’яти збиткових.

Найчастіше вони не вимагають застави, їх досить просто переконати, що Ваша ідея хороша собою.  Але тут з’являється інша сторона медалі.

Довести перспективу Вашої ідеї, завоювати довіри і навіть знайти таку людину є важким завданням.  Ризикуючи власними грошима, вони дуже ретельно підходять до вибору стартапу, адже суми коливаються від 20 тис.  до декількох мільйонів доларів.  Процес отримання інвестицій може тривати кілька місяців, поки він придивиться до Вас і прийме потрібне рішення.

Не кожна ідея може зацікавити такого інвестора.  Значною перевагою володіють сучасні ідеї в області IT, робототехніки та інновацій.  Тому бізнесу “старого” типу буде дуже складно знайти фінансування з цього боку.

Кредит під заставу

Суть даного виду кредитування передбачає отримання грошей під заставу майна.  Найчастіше це автомобілі або нерухомість.

Для схвалення кредиту на запуск бізнесу Вам знадобиться тільки законне володіння майном.  Ніяких бізнес-планів, довідок про доходи або зв’язків тут не потрібно.

Наприклад, щоб отримати кредит під заставу авто, потрібно мати тільки паспорт, ідентифікаційний код і техпаспорт В середньому, процес отримання грошей займає 1 годину.

На жаль, за все доводиться платити.  За отримання такої послуги, Вам потрібно буде заплатити кілька відсотків.  Найчастіше це 3-6% в місяць від розміру кредиту.

Висновок

Створити або масштабувати бізнес без додаткового інвестування вкрай складно.  Бізнесмени дуже винахідливі люди і постійно знаходять нові джерела фінансування.

Але в цій статті, ми перерахували найпоширеніші і робочі методи отримання грошей.  Як кажуть, перевірені роками.  А який з них підійде саме Вам, залежить тільки від ситуації і Вашого вибору.

Подібні статті