fbpx

Договір застави автомобіля

Назад

Договір застави автомобіля

Необхідність укласти договір застави може знадобитися будь-якій людині в найнесподіваніший момент. Нестабільна геополітична обстановка, економічна криза, а також різні форс-мажорні обставини здатні привести до екстреної необхідності позики великої суми грошових коштів. В умовах терміновості відмінним рішенням існуючої проблеми стає кредит під заставу авто, який з великим задоволенням оформляють автоломбарди.

Загальні характеристики договору

Договір застави автотранспортного засобу являє собою одну з різновидів заставної угоди, предметом якої виступає приватне авто. Наявність такого гарантійного документа є забезпечувальною мірою, яка покликана підстрахувати ризики автоломбарду або іншого кредитора, обумовлені можливим неповерненням боргу і стимулювати боржника повернути взяту в кредит суму.

Головними суб’єктами договору є:

Предметом договору застави є автомобіль, власник якого в підтвердженні власних прав на нього надає наступні документи: свій паспорт і техпаспорт. Як правило, автоломбарди обмежуються цим списком. Однак більш прискіпливі кредитори можуть попросити надати фото авто і його вин-коду, діючий страховий поліс автоцивільної відповідальності.

Багато установ, що спеціалізуються на видачі кредитів під заставу авто, дозволяють залишити транспорт на весь період дії кредитного договору в користуванні боржником. В цьому випадку кредитор може залишити техпаспорт у себе, щоб уникнути непередбачених наслідків, пов’язаних із затримкою або відмовою у виплаті боргу. Однак при відсутності такої необхідності можна скористатися автостоянкою і не переживати за стан свого автомобіля. Читайте також нашу статтю: “Переваги та недоліки автоломбардів

Істотні умови договору

Договір застави між двома суб’єктами повинен бути укладений строго в письмовій формі. Слід враховувати, що якщо основний кредитний договір оформлений нотаріально, то на супутню угоду про заставу вимагається обов’язкове засвідчення нотаріусом.

Істотними умовами договору про заставу авто є наступні:

Таким чином, кредит під заставу авто оформляється двома видами угод – основний кредитний договір і похідний договір про заставу. Завдяки їх коректному складанню можна не побоюватися за збереження власного майна.

Подібні статті