fbpx

Як правильно писати розписку?

Назад

Як правильно писати розписку?

Як давати гроші в борг і бути впевненим в тому, що їх повернуть в зазначений час? Нерідко бувають випадки, коли потрібно позичити грошей, але сумнівна репутація позичальника або невдале минуле змушує задуматися про страхування своїх грошей і гарантії їх повернення на законній основі.

Для цього існує розписка – документ, який підтверджує факт отримання чого-небудь. Розрізняють різні типи розписок, які підтверджують оплату послуги чи товару, передачу майна іншій особі на збереження, але найбільш поширеною є боргова розписка.

Стягнення позичених грошей через суд на основі боргової розписки, є законним і реальною справою, але для цього потрібно правильно її скласти. Адже бувають випадки, коли найменша помилка може повернути справу в суді не на Вашу користь. Потім повернути гроші на законних підставах буде неможливо.

Чи є розписка юридичним документом, або це просто аркуш паперу? Давайте розберемося.

Юридична сила розписки. Чи потрібен нотаріус?

Написана від руки розписка, з урахуванням всіх правил і необхідної інформації, має повну юридичну силу. Головною умовою є чітка вказівка ​​хто, кому і що позичив.

Розписки бувають звичайними рукописними і офіційно завіреними нотаріусом. По можливості, краще скласти офіційну розписку і завірити її у нотаріуса. Так в суді буде легше і швидше довести справжність розписки і осіб, які її складали. Але це понесе за собою додаткові фінансові витрати на послуги нотаріуса в розмірі 600-1500 грн.

Звичайна розписка написана від руки також служить офіційним документом, навіть без завірення нотаріуса. Рекомендуємо надати можливість позичальникові особисто скласти розписку, так в судовому розгляді буде легше довести справжність і авторство документа за допомогою почеркознавчої експертизи.

У разі передачі грошових коштів і підтвердження даного факту у вигляді письмової розписки без завірення нотаріуса, на Вас лягає тягар відповідальності за наявність всієї інформації, необхідної для юридичної сили документа.

Що повинно бути зазначено в розписці?

Обов’язкові шість пунктів, які повинні бути в кожній розписці. Детальніше про кожного з них ми напишемо нижче. Варто зауважити, що це не загальні правила зазначені в Законі України, а зібрані рекомендації, які допоможуть Вам у випадку судових розглядів відстояти свої права і повернути гроші.

  1. Повна інформація про кредитора і боржника. У цей список входять ПІБ, серія і номер паспорта, організація, яка його видала, місце прописки, а також ідентифікаційний код. Вказати тільки прізвище та ім’я недостатньо.
  2. Сума позики. Цей пункт запишіть цифрами і прописом, щоб не було можливості його виправити.
  3. Термін повернення боргу. Вкажіть точну дату, коли боржник зобов’язаний повернути кошти. Також можете вказати відсоток нарахування пені, в разі несвоєчасної оплати. Якщо в розписці немає дати повернення боргу, вважається, що повернути гроші позичальник зобов’язаний протягом 30 днів після пред’явлення йому вимоги сплати в письмовому вигляді.
  4. Дата і факт передачі грошових коштів. Будьте тут уважні! Ви повинні чітко прописати, що дана розписка підтверджує факт отримання грошей в момент її підписання позичальником. Бували випадки, коли в суді позичальник повідомляв, що розписка підписана про позику, але грошей він не отримував, а це значить, що повертати він нічого не винен.
  5. Вкажіть мету передачі коштів. Чітко пропишіть, що “гроші дано в борг”. В іншому випадку позичальник може заявити, що брав гроші на комерційну діяльність, що супроводжена з ризиком, який не виправдався. Гроші, дані для комерційних операцій, поверненню не підлягають. Або просто заявить, що передача коштів позичальнику була з метою подарунка або повернення боргу.
  6. Дата складання документа і підпис позичальника із зазначенням прізвища.
Якщо ви хочете отримати кредит під заставу авто, залиште ваш номер і ми проконсультуємо вас.

Дуже важливо дотримати всі вищевикладені пункти для своєчасного повернення коштів. Звичайно, в більшості випадків справа не доходить до суду, і гроші повертаються в термін, але правильно оформлена розписка додає впевненості кредитору і відповідальності позичальника, що сприяє успішному завершенню угоди.

Тонкощі процесу

  1. Наявність свідків не є обов’язковою, але може Вам допомогти в разі судових розглядів. Якщо при складанні розписки присутні свідки, вкажіть їх паспортні дані та попросіть розписатися.
  2. Розписка може бути складена українською мовою і російською. Але при можливості краще писати її на українській.
  3. Будьте уважні, термін дії розписки обмежений трьома роками.
  4. Розписку можна надрукувати на комп’ютері, але обов’язково перевірте наявність підпису і прізвища від руки позичальника. Такий документ найкраще завірити в нотаріуса для повної безпеки.
  5. Бажано складати розписку в двох примірниках і підписати їх. Таким чином у Вас на руках буде оригінал з підписом всіх сторін.
  6. Обов’язково звірте дані з паспортом, адже звичайна помилка або хитрість позичальника може зіграти проти Вас.
  7. Зверніть особливу увагу на підпис, чи збігається він з паспортом.
    Для більшої гарантії візьміть ксерокопію паспорта та ідентифікаційного коду позичальника, з його написом “копія вірна (дата + підпис)”
  8. Вкажіть місто, де була складена розписка. Якщо справа дійде до суду, засідання відбудеться за адресою прописки боржника, або там де розписка була створена.

 

Приклад правильної розписки

Розписка

м Київ                                                                                                                                              10 березня 2018 року

Я, Василенко Антон Андрійович, паспорт НЮ 123456, виданий 19 липня 1987 года, Солом’янським РВ ГУМВС міста Києва, прописаний – м.Київ, вул. Володимирська, буд.11, кв.25, ідентифікаційний код 0987654321, беру в борг у громадянина Качуренко Богдана Костянтиновича паспорт НС 145323, виданий 22 жовтня 1982 року, Дарницьким РВ ГУМВС міста Києва, прописаний – м.Київ, вул. Олеся Гончара, д.8, кв.11, ідентифікаційний код 3485939402 – 100.000 гривень (сто тисяч гривень) терміном на 1 (один) рік. Зобов’язуюся повернути борг до 07.03.2019 р Гроші отримав в повному обсязі при підписанні розписки.
Розписка написана мною власноруч.

Василенко Антон Андрійович (підпис позичальника)

При передачі грошей були присутні свідки:
Я, Кондратенков Борис Андрійович, паспорт ПА 232481, виданий 07 вересня 1992 р Дніпровським РВ ГУМВС міста Київ, прописаний – м.Тернопіль, вул. Бродський, д.16, кв.23, ідентифікаційний код 2304300593 підтверджую факт передачі грошей і свідчу про добровільне написанні без примусу і обтяжень.

Кондратенков Борис Андрійович (підпис свідка)

Висновок

Написати розписку не складно, головне дотримуватися простих, але важливих правил. У компанії Cronvest наші юристи допоможуть Вам на всіх етапах оформлення кредиту під заставу авто або нерухомості. Включаючи написання розписки та підписання всіх документів.

Подібні статті